Vintage正解

September 1, 2018


Vintage嘅定義:
早兩年,因為自己好鍾意上某國外手作網站買嘢,買買下到找數日先覺得肉痛,就諗起,呀,不如放1/1嘅皮具上去賣呀? 幫補家計,止下血都好。

搞足我兩日,幾經辛苦,放晒圖,打晒字,set好晒;所有嘢上架唔夠兩日,我就收到果個網站嘅電郵。
「嘩!正喎,咁快就有生意,我啲嘢果然唔錯呀吓!」我心諗。

點知打開電郵,講緊嘅係,我個帳戶被即時查封。
因為我有不實內容。
WTF ..... ?

原來,我地有一件人手擦色染色嘅皮革掛鐘,我地產品名寫住Vintage Leather Clock 
而果個網站係有明文規定,只有20年或以上嘅產品,先可以用Vintage呢個字 ; 所以我地係做假,有不實內容。

晌香港生活太耐,對於 古著/日韓風/歐美風 ... 等等嘅字眼,望到盲目亦不再深究。
所以一直對 古董、對Vintage 呢類字眼,從無認真去定義過。直到呢件事,先開始深思,究竟我阿爺著過嘅舊褲,係屬於「古董」/「古著」/「二手」呢?

國外成功嘅原因,就係有文明嘅規則,完善嘅定義 ; 保護每個人、每個行業嘅健康發展。
原來呢件皮具唔應該用Vintage嚟形容,只可以用 Retro嚟描述。

介紹返: 
Retro復古青海波紋長銀包。
用上幾百年前,日本藍染布料最愛用嘅喜祥紋理,晌皮具上保祐佢嘅主人

 

 

 

Please reload

Recent Posts

July 2, 2019

September 18, 2018

September 18, 2018

Please reload

Archive

Please reload

Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

 

+852 93605060

1001, 10/F, Winful Centre, 30 Shing Yip St., Kwun Tong, Kln., H.K.
九龍觀塘成業街30號華富工貿中心10樓1001室

©2017 BY 1OF1. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM